תחרות "קרן ענבר" לשנת תשס"ג – 2003
מסקנות והמלצות ועדת השופטים
מכובדי, גבירותיי ורבותי, בני משפחת עטיה, חברי הנהלת "קרן ענבר", חברי השופטים, הזוכים בפרסי הקרן, אורחות ואורחים - שלום לכם וברוכים הבאים,
במציאות חיינו, אינך יודע מה ילד יום. כך, יצאה ענבר לדרכה בפורים לפני שבע שנים - ולא שבה ממנה.
עת קיבלתי עלי, בענווה ובהוקרה למחווה, את המשימה לשבת בראש חבורת השופטים המנוסה והמלומדת ולפסוק, מי ראוי לפרס מטעם הקרן, שנושאת את שמה של ענבר ז"ל, לא העליתי על דעתי כי כה קרוב יונף חרמשו של הטרור : שלושה מתלמידי ביה"ס שאני מנהלו, ביה"ס הריאלי העברי בחיפה, יצאו בדיוק לפני שבועיים לדרכם היומיומית באוטובוס בקו 37 - ממנה לא שבו. הם ואחרים, ובהם ערביה מוסלמית ודרוזית, שכן הטרור עיוור הוא. "וכן הלאה... וכן הלאה..." כמאמר פזמונו של אלתרמן.
חבר השופטים בדק 40 עבודות, חיבורים והצעות מחקר, שנכתבו ע"י אנשים ממגוון של עיסוקים, ובהם
4 עבודות של תלמידי בי"ס תיכוניים. אף שבחלק מן המקרים הייתה לנו התלבטות גדולה וחזרנו ושקלנו כל עבודה לגופה ולאיכותה, הנה צריך היה לפסוק :
החלטנו להעניק פרסים ל - 5 עבודות, פרי עבודתם של חמישה סטודנטים (שניים מהם עבדו כצוות) ותלמיד אחד של בי"ס תיכון.
על דעת כולנו – אסתי, שאול, רפי ועבדכם - אלו היו הראויות ביותר ואת הנימוקים המפורטים ישמיעו השופטים עצמם, עוד מעט קט.
אין זו עת לנאומים ארכניים. אסתפק, לפיכך, בהערה עצובה... נראה כי עתידה של הקרן מובטח, לשנים רבות... שכן אין הטרור נמוג, מעשה פלאים, או אף מצטמצם בהיקפו. ההיפך הוא הנכון: חמור יותר בתוצאותיו, מרושע וקר בכוונותיו, מתוחכם ונבזי יותר בשיטותיו.
כמנהל בי"ס, בו לומדים תלמידים מכתה א' ועד לבגרותם והשתלבותם בכוחות הביטחון, חוזר אני
ושואל - כיצד מסבירים לילדינו, מדוע ולמה לרשע ולשטניות יש עדיין תקומה ? על שום מה נהרגים חפים מפשע ותמימים, כך סתם, ונגדע סיפור חייהם בראשיתו ?
תשובה אין. והלב דואב. ודברים לא ישובו להיות כשהיו.
הערב, אביע תודה לחברי השופטים והערכה רבה לזוכים בפרסי הקרן. ראו טוב בהמשך עשייתכם והלוואי שתעלם מחיינו מפלצת הטרור. אנו, ילדינו וכל בני האדם השפויים מייחלים לכך, מעומק נפשנו.
והפרסים השנה יוענקו ל:
פרס למר שרון בן יהונתן - סטודנט באוניברסיטת תל -אביב בתוכנית הבין תחומית למחקר דתות על עבודה סמינריונית לתואר מוסמך, שנושאה הוא : "גיבוש רעיון השהיד במסורת המוסלמית הקלאסית".
פרס לגלעד הלר ואסף לוסטיג - סטודנטים באוניברסיטת תל אביב בפקולטה למשפטים עבור עבודה סמינריונית לתואר ראשון, שנושאה הוא : "הקרב על ההסברה במאבק בטרור - פוטנציאל מוחמץ לשימוש במשפט הבינ"ל להסברת הפעילות הביטחונית הישראלית".
פרס לאורן טולדנו - סטודנט באוניברסיטה העברית בירושלים בפקולטה למדעי המדינה עבור עבודה סמינריונית בתואר ראשון, שנושאה הוא : "טרוריזם: אספקטים היסטוריים והשוואתיים (Organisation Armee Secrete)".
פרס לגב' קלרה ביילר - סטודנטית באוניברסיטת תל - אביב בחוג להיסטוריה צבאית על עבודה בתואר מוסמך, שנושאה הוא : "Messenger of Death: Female Suicide Bombers", "שליחות המוות" - נשים כמחבלות מתאבדות.
פרס לליאור אבוט – תלמיד י"ב בבית הספר "תיכון חדש ת"א" במסגרת המכללה לביטחון לאומי לנוער על עבודת הגמר שכתב ושנושאה הוא: "האינתיפאדה ב- 87' כגורם להפיכת החמאס מארגון דתי לארגון טרור".
תא"ל (מיל) רון כתרי – יו"ר