top of page

תחרות "קרן ענבר" לשנת תשע"ה – 2015

 

מסקנות והמלצות ועדת השופטים

 

 

בני משפחת עטיה היקרים,

 

עמיתיי לחבר השופטים,

 

זוכות וזוכים,

 

קהל נכבד,

 

בערב פורים לפני 19 שנים נהרגה ענבר עטיה בפיגוע בדיזנגוף סנטר בתל אביב. בעיצומו של האבל החליטו הוריה, חרמונה ואיקא, להקים קרן לזכרה. הם לא העלו אז בדעתם כי הקרן תהיה מוקד ידע ומנוף כה פורה לחקר הטרור ודרכי ההתמודדות עמו במגוון תחומי דעת ומרחבי עשייה. חמשת הזוכות והזוכים הערב במלגת קרן ענבר לשנת תשע"ה הם בבואה נאמנה לריבוי הפרספקטיבות שמהן התבוננו הזוכים והזוכות בסוגיית הטרור, לַרעננוּת המחשבתית הבוקעת ממחקריהם, וּלְיישומים אפשריים ומעשיים של חלק מן העבודות שהובאו בפנינו.

 

השנה הוגשו להנהלת הקרן עשרים עבודות. הפנִיות הרבות מלמדות שהקרן ביססה את מעמדה באוניברסיטאות בארץ, ושִמְעָהּ החל מחלחל גם במכללות. מאחר שהמכללות הן בית האולפנה העיקרי לתלמידים לתואר 'בוגר' ו'מוסמך', כדאי שהקרן תהדהד את קיומה באופן אפקטיבי יותר בהן.

 

בהחלטות חבר השופטים באו לידי ביטוי חמישה שיקולים עיקריים: הערך המחקרי של העבודה, מידת החידוש שיש בה, איכות ההבעה, הזיקה לטרור וִישימוּת.

 

הזוכים הם, על פי סדר הא"ב של שמות המשפחה שלהם:

 

1. גב' קרני לב בר-אור, תלמידת כיתה י"ב בגימנסיה 'הרצליה' בתל אביב, המתלמדת אצל פרופ' יוסף אלמוג ממכון קזאלי לכימיה יישומית באוניברסיטה העברית בירושלים, ובעבר ראש המחלקה לזיהוי פלילי במשטרת ישראל, על עבודתה 'זיהוי חשודים באחזקת כלי נשק: שיפור שיטת ה-Ferrotrace'. גב' בר-אור הציעה שיפור לשיטה הנקוטה כבר במז"פ, אשר מאפשרת לאתר ולזהות שרידי ברזל על ידיו של מי שהחזיק נשק באחרונה. מחקרה מרים תרומה משמעותית באספקת ראיות משפטיות באירועים שבהם אדם נחשד בביצוע פשע אזרחי אלים או מעשה טרור. ממצאי מחקרה נבדקו בידי מומחים, פורסמו באכסניה מקצועית בחו"ל, וכבר מיושמים בעבודת המז"פ.

 

2. מר אלעד גלעדי, תלמיד מחקר בחוג ללימודי האסלאם והמזרח התיכון באוניברסיטה העברית בירושלים, על עבודתו 'קומיקס ככלי לעיצוב תודעה קולקטיבית בשירות האינדוקטרינציה הג'יהאדיסטית ובשירות החינוך נגד הטרור'. מר גלעדי הראה כי קומיקס הוא אחד הכלים היעילים ביותר בפנייה לבני נוער ולצעירים, וקבוצות קנאיות משתמשות בו במודע ובאופן מושכל. בשולי עבודתו המליץ מר גלעדי על שימוש שיטתי ויזום של גורמים רשמיים בקומיקס ככלי חינוכי לעיצוב תודעה, ובלשון אחר: ככלי מועיל בהתמודדות עם תעמולה ג'האדיסטית.

 

3. גב' ענת רגב-אדלר, מוסמכת המרכז ללימודים אקדמיים באור יהודה, על עבודתה 'אני מונצח משמע אני קיים'. גב' רגב-אדלר דנה במעמדם של נפגעי פעולות האיבה במפעלי ההנצחה הממלכתיים, בחנה שינויים שהתרחשו בחברה בישראל בסוגיית השכול בייחוד בשני העשורים האחרונים, ונקטה עמדה ערכית ברורה – גם אם אינה מוסכמת – בשאלת ההנצחה של הנפגעים הללו. בעבודה דנה הגב' רגב-אדלר בסוגיה טעונה ומשמעותית מאוד לא רק מבחינת ההתמודדות עם השכול אלא גם עם הבנת הזהות היהודית והישראלית ומודעות לתמורות שחלות בהן בשנים האחרונות.

 

4. מר אושר שקורי, מוסמך אוניברסיטת בר-אילן במחלקה ללימודי המזרח התיכון, על עבודתו 'ג'האד קוד פתוח: ארגון אל-קאעדה בחצי האי ערב (AQAP) ופעילותו החלוצית להכשרת פעילי טרור ברשת האינטרנט'. מחקרו של מר שקורי פותח צוהר להבנת השימוש של אלקאעדה בחצי האי ערב ברשת האינטרנט לשם גיוס צעירים מוסלמים החיים במערב והכשרתם לביצוע פעולות טרור באמצעות כתב עת אלקטרוני. מר שקורי הסב את תשומת הלב לתופעה חדשה – ג'האד קוד פתוח – ולמשמעויותיו האידאולוגיות, החברתיות והמבצעיות. עבודתו של מר שקורי היא מחקר יסודי, מחדש ואיכותי, הבנוי היטב והמובע בלשון גבוהה ונהירה.

 

מר דור גושר, תלמיד לתואר 'מוסמך' בתכנית ללימודי דיפלומטיה באוניברסיטת תל אביב, זוכה בתעודת הוקרה על עבודתו '"השקט שאחרי הסערה" – לקיחת אחריות על התקפות טרור'. בעבודתו חקר שני פיגועים: של חזבאללה בבניין הקהילה בארגנטינה, ושל ETA במרכז הקניות בברצלונה, ולדעתו השיקול המכריע אשר משפיע על נטילת אחריות או הימנעות ממנה הוא האידאולוגיה של הארגון. עוד מצא כי יש חשיבות מכרעת לזיקת הארגון למדינה תומכת הטרור העומדת מאחוריו.

 

הטרור הוא תופעה נוכחת בחיינו לא רק כאזרחי מדינת ישראל אלא גם כאזרחי העולם. נראה שכוחו גובר כל העת, ועמו גם אכזריותו. בנסיבות הללו יש חשיבות קריטית למעקב מתמיד אחר מופעיו השונים ואחר התמורות שחלות בו, ולמציאת דרכי התמודדות חדשות עם המופעים האלה. העבודות שמצאנו ראויות למלגת ענבר ממלאות את שתי הפונקציות האלה. בעולמנו הפגום, הכאוב והמסוכסך, מפעל המלגות לזכרה של ענבר עטיה מנציח את זכרה בדרך מעוררת הערכה והשראה, ומשקף את אצילות הנפש ואת תודעת המחויבות החברתית והלאומית של משפחת עטיה.

 

עמיתיי ואני מודים על האמון שהנהלת הקרן העניקה לנו, ומאחלים לזוכות ולזוכים לעשות חיל בהמשך לימודיהם ובכל פועלם.

 

 

 

 

 

פרופ' נחם אילן - יו"ר

 

מסקנות והמלצות ועדת השופטים 2015

bottom of page