top of page

תחרות "קרן ענבר" לשנת תשס"א – 2001

 

מסקנות והמלצות ועדת השופטים

 

 

ועדת השופטים ל"קרן ענבר", בהרכב תא"ל (מיל.) מאיר אלרן יו"ר וכן תנ"צ (דימ.) משה צור, הגב' ענת קורץ ו אל"מ (מיל.) פסח מלובני, חברים, בחנה את העבודות שהוגשו השנה לפרס.

 

סה"כ הוגשו השנה מספר שיא של 42 עבודות. בכך יש השתקפות נאה של ההכרה הגוברת של הציבור בקרן ענבר ובחשיבותה המקצועית. אולם מעבר למספר המרשים של העבודות שהוגשו, לא יכלנו להימנע מלהתרשם עמוקות ממגוון העבודות, הן מבחינת הנושאים והתחומים שנבחנו בעבודות אלה והן מבחינת מחברי העבודות.

 

כך קבלנו לא פחות משמונה עבודות של תלמידי תיכון, שהרשימו ברצינותן. כן התקבלו לעיונה של ועדת השופטים מספר רב של עבודות מחקריות של סטודנטים לתארים ראשון, שני ושלישי ממוסדות רבים ומגוונים, כמו גם עבודות איכות של אנשי אקדמיה מנוסים.

רשת מרשימה זו הניבה פרות נאים של עיון ובחינה בשורה ארוכה של נושאים וסוגיות מעניינים, ביניהם כאלה שאינם ידועים לציבור הרחב ושאינם נמצאים באורח קבע על סדר היום הציבורי.

 

תחום חשוב, במסגרתו הוצגו השנה מספר לא קטן של עבודות, עוסק בזווית הראייה של האובייקט הישראלי, בהתמודדותו עם ומול הטרור המאיים עליו. גם כאן הוצגו עבודות מדיסציפלינות שונות, בין אם מהתחום ההיסטורי, הפסיכולוגי או המשפטי. במסגרת זו מצא חבר השופטים עניין מיוחד בקבוצת עבודות מעולות ומעניינות שהתמקדו בשאלה העדינה של אופן הטיפול הישראלי באיומי הטרור וההשלכות שיש לכך על אופייה הדמוקרטי ועל ההיבטים המשפטיים והצביון האנושי של החברה שלנו. זו מוצאת עצמה לכודה בין ההכרה לקיים מאבק ללא פשרות בטרור, לצורך ההגנה הפיזית האלמנטרית, לבין הרצון לקיים אמות מידה מוסריות שיהיה בהן כדי לשמור על היותנו חברה חופשית, מתקדמת ופתוחה, כחלק מחבר העמים המערבי. זוהי דילמה לא פשוטה.

 

שמחנו לראות שקבוצה שלמה מבין מגישי העבודות התייחסו לסוגייה פילוסופית מוסרית זו. אנו סבורים שבכך יש ביטוי נאה לבגרותה של החברה הישראלית, המוצאת עצמה דנה לא רק בקבוצות הטרור עצמן, דבר שהינו חשוב לכשעצמו, אלא גם בהשלכות הרבות והקשות שיש לטרור על האובייקט הישראלי. אנו סבורים שיש בעיסוק אקדמי זה משום תרומה חשובה, שגם על קרן ענבר למצוא דרכים לעודדה.

 

חבר השופטים בחן את העבודות הרבות שהוגשו ומצא עניין רב במרביתן. הבחירה של המעולות בין העבודות לא היתה קלה כלל ועיקר. לגבי חלק מהן מצאנו צורך בהתייעצות עם אנשי מקצוע מתחומים שונים מחוץ לקרן. אנו מודים להם על תרומתם.

 

לאחר שיקול דעת ארוך ונוקב, החלטנו להעניק השנה 4 פרסים ו 2 תעודות ציון לשבח, כדלקמן:

 

אופיר חדד - תלמיד י"ב בתיכון מקיף גילה, (במגמת ערבית ומחשבים) על עבודתו​ "החמאס מעשים בשרות האידיאולוגיה" , זכה בפרס רביעי.

 

פרופ' עמנואל גרוס – פרופ' למשפטים באוניברסיטת חיפה, על מאמרו (באנגלית) "האיזון בין זכויות האדם לבין זכות המדינה הדמוקרטית להגן על עצמה", זכה בפרס שלישי.

 

מר יצחק סעדי – סטודנט באוניברסיטה הפתוחה בחוג למדעי החברה על עבודתו "התמודדות מדינת ישראל עם הטרור", זכה בפרס שני.

 

מר יוחאי שלף – סטודנט לתואר ראשון במשפטים באוניברסיטת ת"א, על עבודתו "זכויות אדם בזמן חירום, חקירות השב"כ על רקע המלחמה בטרור", זכה בפרס הראשון.

 

מתן ז. כץ – תלמיד כיתה י"ב בביה"ס התיכון בית ירח, על עבודתו "הפונדמנטליזם האיסלאמי". תוענק תעודת הוקרה.

 

גב' שרון טוראל – תלמידה לתואר שני באוניברסיטה העברית בירושלים, על עבודתה על כת האמת הצרופה ביפן - Aum Shinrikyo. תוענק תעודת הוקרה.

 

 

כל העבודות שהוגשו, וודאי אלה שזכו בהוקרה מיוחדת ובציון על במה זו, מכבדות את זכרה של ענבר. נזכור ונזכיר אותה תמיד. אם דרך העבודות שהוכנו והוגשו נוכל לקדם ולו במשהו את ההתמודדות בטרור והשלכותיו, זכינו וזכתה משפחת עטיה. היא ראויה לכך.

 

 

 

תא"ל (מיל) מאיר אלרן – יו"ר

 

מסקנות והמלצות ועדת השופטים 2001

bottom of page